WordPress website maken in 6 stappen

Wordpress website maken

Een website maken is tegenwoordig veel makkelijker dan 10 jaar geleden. Website builders en WordPress page builders maken het nu het mogelijk dat iedereen, zonder technische kennis, zelf een website kan maken. Dit doe je door een gericht stappenplan. In dit artikel nemen we je mee hoe je al een website in elkaar kan zetten binnen één dag. Er wordt niet verder ingegaan op randzaken zoals het ontwerpen van een logo. Dit kun je wel bijvoorbeeld doen via Jimdo (met korting).

Er zijn twee grofweg 2 manieren om zelf een website te maken: met een website builder of met WordPress. Een website builder maakt het erg makkelijk om een domeinnaam te registreren en zorgt voor de hosting en templates om uiteindelijk een website op te bouwen. Dit maakt je wel erg afhankelijk en zorgt ervoor dat je uiteindelijk duurder uit bent, of je kunt maar een beperkte website bouwen.

Wij raden daarom altijd aan om zelf een website op WordPress te bouwen. Hieronder nemen we je dus stap voor stap mee in het maken van een WordPress website. Als je deze 6 stappen volgt dan heb jij binnen één dag en met een investering van ongeveer €100 een professionele WordPress website gebouwd.

1) Domeinnaam kiezen

Voordat je kunt beginnen met het bouwen van een website, heb je een domeinnaam nodig waarop je jouw website zet. Een domeinnaam wordt ook wel een URL genoemd. Als je moeite hebt met een kiezen zijn er verschillende tools en domeinnaam generators die jou helpen bij het kiezen van een geschikte domeinnaam. Zie bijvoorbeeld domeinnaamtool.nl voor .nl domeinnamen en instantdomainsearch.com voor .com domeinnamen.

.com of .nl domeinnaam?

Let erop bij het kiezen van je domeinnaam of je voor een .com of .nl domeinnaam gaat. In de regel geldt, al wil je alleen klanten bereiken in Nederland (en eventueel België) kies dan altijd voor een .nl domeinnaam. Heb jij plannen om op termijn internationaal door te groeien? Kies dan voor een .com domeinnaam. Wij raden alle andere extensies zoals .nu, .org of .eu af. Waar je het beste een domeinnaam registreert laten we je in de alinea hieronder (Hostingprovider kiezen) zien.

domeinnaam kiezen
Domeinnaam registratie kost maar €1 voor het eerste jaar. (YourHosting)

2) Hostingprovider kiezen

Naast een domeinnaam is er ook een betrouwbare hostingprovider nodig. Een hostingprovider is een partij die ervoor zorgt dat jou website kan draaien. Het is het hart van je website, zonder hosting kan er niemand op jouw website komen. Het is belangrijk om een betrouwbare hosting te kiezen, want al ligt jouw hosting er tijdelijk uit, dan kan er ook niemand meer op jouw website.

Domeinnaam en hosting gescheiden

Het is soms voordeliger om je domeinnaam en hosting onder 2 verschillende partijen onder te brengen. Om dit te doen heb je wel enige technische ervaring nodig, dus is het gebruikelijker om je domeinnaam en hosting bij dezelfde provider onder te brengen. Wij raden YourHosting (+kortingscode) aan . Hiermee koop je een .nl domeinnaam voor €1 en een .com domeinnaam voor €10 en heb je Nederlandse support. Transip is een iets duurdere, Nederlandse partij, maar wordt wel door veel Nederlandse webbouwers gebruikt. Dit komt omdat zij de reputatie hebben opgebouwd als een betrouwbare hosting partij.

Ben jij Engelstalig onderlegd en wil je meerdere websites bouwen? Dan raden wij je aan om voor Siteground (+kortingscode) te kiezen. Hier kun je namelijk voor €13,99 per maand onbeperkt websites op hosten. Ook levert deze internationale hosting partij naar ons idee de snelste hosting en dus de snelste websites.

Hosting pakket kiezen

Nadat je je hostingprovider hebt gekozen, krijg je vervolgens de mogelijkheid om een hosting pakket te kiezen. Het kiezen van het juiste hosting pakket spreekt voor zich, wil je een kleine website of blog beginnen, kies dan voor het kleinste pakket. Upgraden kan altijd nog. Als je een klein pakket hebt gekozen met weinig schijfruimte kun je namelijk op een later moment, als je website wat groter wordt, een melding krijgen dat je schijfruimte bijna vol zit. Mocht dit zo zijn, dan kun je bij iedere provider gemakkelijk je schijfruimte upgraden.

webhosting kiezen

3) WordPress installeren

Het maakt niet uit of je nou voor YourHosting, Transip of Siteground kiest, op elke hostingprovider kun je met één knop gratis het WordPress installeren. Hierin wordt je begeleid nadat je jouw hostingpakket hebt aangekocht.

WordPress installeren

4) WordPress thema kiezen

Nu zijn we als het goed is op het punt dat je WordPress hebt geïnstalleerd. Vaak staat er standaard het kale gratis WordPress theme “Twenty Twenty-One” op. Hiermee kun je niet erg veel, het is nu tijd om er een WordPress template op te zetten die voldoet aan jouw eisen. Neem hier de tijd voor! Het kiezen van het juiste WordPress thema of template zorgt ervoor dat je veel tijd bespaard in de toekomst. Maak dus een weloverwogen beslissing. Je koopt namelijk een voorgemaakte website van een professionele webdesign bedrijf. Het enige wat jij hoeft te doen is de teksten, de kleuren en de afbeeldingen te veranderen zodat jij jouw site eigen maakt. De template bouwers hebben al het technische werk namelijk al voor jou gedaan.

Kiezen van juiste template

Er zijn verschillende keuzes die je kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld eens kijken naar de verschillende WordPress Pagebuilders of de web templates bekijken op de verschillende marktplaatjes zoals Themeforest. Zorg ervoor dat je altijd betaald voor een website template of theme. Gratis WordPress themes en templates bestaan wel maar zijn van lage kwaliteit. Hier zitten namelijk bepaalde codes in dat jou website sloom maakt of niet goed laat functioneren. Neem daarom de tijd en durf te investeren in een goed template.

Ons advies

Wij raden aan om voor een snel WordPress theme te kiezen. Omdat snelle websites steeds belangrijker wordt voor SEO en er dus voor zorgt dat jou website beter vindbaar is. Kijk maar eens of er een geschikt template tussen zit bij GeneratePress, Astra of SuperBthemes (+kortingscode). Nadat je een website thema hebt gekozen en een WordPress template hebt gekocht kun je deze gemakkelijk op je website inladen. Dit doe je bijna altijd door de plugin van jou theme te downloaden en vervolgens door middel van één klik jouw ideale WordPress theme te importeren naar jouw website. Dit klinkt misschien moeilijker dan dat het lijkt, maar ook hier wordt je begeleid door de gekozen template aanbieder.

WordPress theme kiezen

5) Verander alle teksten en afbeeldingen

Als het goed is heb je nu een mooie website staan met een fantastisch template. Het enige wat ontbreekt zijn jouw eigen teksten en afbeeldingen. Hoe je de content precies aanpast vertellen we je hieronder.

Inhoud op WordPress sites valt in wezen uiteen in twee soorten: pagina’s en berichten.

Pagina’s

Pagina’s zijn statische pagina’s en worden ook wel landingspagina’s genoemd en vormen de basis van jouw website. Je homepage en contact pagina zijn bijvoorbeeld pagina’s zijn. Het maken van een nieuwe pagina gaat gemakkelijk via het WordPress dashboard door naar ‘Pagina’s’ –> ‘Nieuwe pagina’ te gaan. Het bewerken van pagina’s doe je door je cursor te bewegen over een pagina om vervolgens op ‘bewerken’ te klikken. Dit brengt je naar de editor, waar je inhoud kunt toevoegen, een voorbeeld kunt bekijken en kunt publiceren.

Berichten

Berichten kunnen gezien worden als Blog posts, en hier staat vaak actuele content op. Als je wilt werken met blogs, dan maak je deze in het WordPress dashboard onder “berichten”. Vaak valt een blogpost onder een bepaalde blog categorie en geef je jouw blogpost een datum mee die gezien kan worden door jouw website bezoekers.

Header en footer menu

Om pagina’s aan jouw hoofdmenu toe te voegen ga je in je WordPress Dashboard simpelweg naar ‘Weergave’ en ‘Menu’s’. Van daaruit kun je selecteren welke pagina’s in welke menu’s verschijnen. Voor de meeste sites en de meeste thema’s hebt u maar twee navigatiemenu’s nodig. Het header menu en footer menu. De header staat helemaal bovenaan elke pagina en de footer staat helemaal onderaan elke pagina.

WordPress dashboard

6) Plugins installeren

Plugins zijn stukjes software die aan WordPress kunnen worden toegevoegd om de functionaliteit van je site te verbeteren. Standaard functies bieden genoeg om een perfect goede website te maken, maar plugins zijn vaak nodig om het naar een hoger niveau te tillen. Je kunt het zien als de App Store van Apple en de Google Playstore van Android. Zo is bijvoorbeeld de Yoast SEO plugin ideaal om je WordPress hoger te laten scoren in Google en om meta teksten toe te voegen. Bovendien zijn er Google Analytics plugins die het voor jou gemakkelijk maken om je website statistieken bij te houden.

WordPress Plugins installeren

WordPress heeft tienduizenden plugins die jou met allerlei verschillende functionaliteiten kunnen helpen. Ga naar Plugins => Nieuwe plugin om alle WordPress plugins te bekijken. Elke plugin heeft zijn eigen pagina met beschrijvingen, screenshots, gebruikersreviews en meer. Dit is het grote voordeel van WordPress. Het installeren van een plugin doe je simpelweg door op ‘Nu installeren’ te klikken. Vervolgens hoef je hem alleen nog maar te ‘activeren’. Mocht de plugin toch niet zijn wat je er van had verwacht, dan kun je hem vervolgens gemakkelijk weer verwijderen.

Plugins installeren

Conclusie

We hebben je in dit artikel in 6 stappen meegenomen, hoe je een complete WordPress website bouwt binnen één dag en onder de €100. Het kan misschien wat meer tijd kosten om alle functionaliteiten van WordPress te ondervinden, want het zijn er veel, heel veel. Maar met de basis die we je hierboven hebt gegeven kom je al een heel eind. Deze uitleg is ideaal voor freelancers, bloggers, vloggers of MKB bedrijven die zelf een website in elkaar willen zetten zonder een grote investering te hoeven doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven