Rich Snippets en Schema Markup​

Rich snippet test

Rich snippets en schema markup worden vaak door elkaar gebruikt als het gaat om het verrijken van de zoekresultaten in Google. In dit artikel wordt uitgelegd wat de twee betekenen en hoe je ze inzet om rijke content in Google te krijgen. 

Wat zijn Rich Snippets?

Rich snippets zijn rijke resultaten in Google. Je hebt vast wel eens de sterren voor reviews, het stappenplan voor een recept of een FAQ pagina in de Google zoekresultaten gezien. Dat zijn voorbeelden van rich snippets. Rich snippets zorgen voor een hogere click trough rate (CTR) en een relevantere gebruikerservaring. Daarom zijn ze een essentieel onderdeel van een goede SEO strategie. Rich snippets worden door Google vertoond als jij je schema markup op orde hebt. Dit betekent dat jij gestructureerd aan Google doorgeeft wat jou pagina vertegenwoordigd. Je geeft dus letterlijk aan in Google dat de pagina op jouw website een recept, een artikel of een product review vertegenwoordigd. Je hebt erg veel verschillende soorten schema types, hieronder nemen we ze allemaal met je door. (15 types)

Verschillende soorten schema types voor rich snippets

Er zijn verschillende rich snippets die worden gerepresenteerd door verschillende schema types. Hieronder vind je een overzicht van de 15 verschillende type schema markup die je kunt gebruiken. Ook zie je direct een voorbeeld van de rich snippet.

Article: Voor als jij blog artikelen schrijft. Zodra je het zoekresultaat vervolgens aanklikt, dan kan er ook een gele tekst verschijnen. De gele tekst verschijnt als de zoekopdracht geformuleerd is als een vraag. Het antwoord is vervolgens geel gearceerd in het artikel. Zie het screenshot.

Artikel Rich snippet
geel gemarkeerde zoekresultaten

Local Business: Als jij lokaal verkoopt is een local business snippet een must voor SEO.

Local business rich snippet

Review: Handig als jij producten of diensten reviewt op je website. Of zelf producten of diensten hebt waar veel reviews op worden gegeven.

Review rich snippet

Recipe: Laat je recepten zien al zien met rijke informatie over wat er allemaal nodig is om een gerecht, taart of iets anders te maken.

Recipe rich snippet

FAQ: Laat gebruikers snel toegang krijgen tot je veel gestelde vragen en voorzie ze van antwoorden in de Google zoekresultaten.

FAQ rich snippet

Product: Handig als jij producten reviewt op je website.  De prijs en de rating staan direct op de zoekresultaten pagina.

Product rich snippet

Service: Bied jij een dienst aan? Laat het google weten!

Service rich snippet

How to: Maak een how to stappenplan in google zodat bezoekers direct aan de slag kunnen.

How to rich snippet

Software Application: Laat het aantal sterren zien die jouw software applicaties hebben gekregen. Vergelijkbaar met de product rich snippet.

Software rich snippet example

Course: Handig als jij producten reviewt op je website

course rich snippet

Person: Laat Google specifieke informatie over een persoon weten

Person rich snippet

Job Postings: Gestructureerde baan informatie om direct de belangrijke informatie weer te geven aan personen

Job rich snippet

Book: Maak boeken meer zichtbaar in Google. Zoals je ziet staat er bijvoorbeeld de datum van de eerste publicatie bij.

Book rich snippet

Event: Laat meer mensen je evenementen ontdekken met kaarten.

Event rich snippet

Video Object: Verrijk je video content in de zoekresultaten

video rich snippet

Rich snippets toevoegen aan je website

Stappenplan

1) Bepaal welke rich snippets van hierboven jij relevant vind voor jouw website.

2) Check of deze rich snippets al werkend zijn op je website.

Dit doe je door te gaan naar https://search.google.com/test/rich-results hier kun je jou URL invoeren. Vervolgens krijg je de uitslag van de rich results test. Hopelijk ziet jou resultaat er ongeveer hetzelfde uit als bij ons. Wij hebben voor de homepage alleen breadcrumbs sitelinks search box en FAQ toegevoegd. Een screenshot van onze uitslag vind je hieronder.

3) Krijg jij een foutmelding terug? Start dan met de implementatie van schema markup.

Rich snippet test

Schema markup implementeren op je website

De makkelijkste manier voor WordPress gebruikers is om rich snippets toe te voegen met de hulp van een plugin. Hieronder vind je de beste 3 plugins die je hierbij kunnen helpen.

  • Rankmath: dit is een gebruiksvriendelijke schema generator waardoor jij heel gemakkelijk zelf de schema types aanklikt die je nodig hebt. Nadat je de schema markup goed hebt ingesteld, hoef je alleen nog maar te wachten tot de rich snippets zichtbaar worden. Dit kan tot 30 dagen duren. Rankmath kost $59 per jaar, maar hiervoor krijg je ook gelijk een keyword tracker erbij waarbij je de rankings bekijkt van max. 500 keywords op jouw website. Deze SEO tool en schema generator is geldig op een onbeperkt aantal websites.
  • Schema Pro: Met Schema Pro stel je zelf precies in op welke pagina’s en blog posts je schema markup wilt hebben en welke rich snippets je op deze pagina’s wilt vertonen. Het geeft je de meeste controle om jouw rich snippets te bepalen en aan te geven bij Google. Ook toont deze gelijk of je rich snippets zullen worden goed gekeurd door Google of dat er nog informatie ontbreekt. Deze plugin kost $63 per maand of eenmalig $249. Vervolgens kun je op een onbeperkt aantal websites zelf schema markup toevoegen aan je website,
  • Heb jij maar 1 website en wil je eenmalig een bedrag kwijt zijn aan schema markup? Dan is deze schema plugin een aanrader. Deze plugin koop je voor een eenmalig bedrag van $59 en is ook maar geldig op 1 website.

Helaas zijn er geen goede gratis WordPress schema markup plugins beschikbaar. Soms geven plugins aan dat ze gratis zijn, maar deze werken vervolgens niet goed, zijn maar geschikt voor 1 soort schema of maken je site slomer. De enige gratis optie is om het zelf te doen met een schema markup generator.

  • Je kunt het ook zelf doen door een schema markup generator te gebruiken. Hiervoor moet je wel de nodige kennis hebben van codes en programmeren. Ook is het hiermee lastig om je schema toe te passen op meerdere pagina’s tegelijk. De tool is daarentegen wel helemaal gratis.

Waarom worden mijn rich snippets niet vertoond in de zoekresultaten?

Dit kan zeker voorkomen, uiteindelijk zal het algoritme van Google bepalen of jouw aangemaakte schema markup een verrijking is voor de bezoeker. Zo ja, dan wordt jou rich snippet weer gegeven in de rich results van Google.

Dit hoeft niet de enige reden te zijn waarom jouw rich snippets niet worden vertoond in de zoekresultaten. Sommige rich snippets kunnen bijvoorbeeld alleen verschijnen op bepaalde apparaattype. De “how to” rich snippets wordt bijvoorbeeld vaak alleen maar getoond op mobiele apparaten en niet op desktop.

Hoe rich snippets je SEO bevorderen

Het zorgt ervoor dat jou zoekresultaten meer opvallen en het geeft een vertrouwder gevoel voor de bezoeker. Het zorgt er dus voor dat jou zoekresultaten vaker voor komen en de rich snippets zorgen ervoor dat er vaker op jouw zoekresultaat wordt geklikt. Je controleert de resultaten die je rich snippets opleveren in Google search console. Meer hierover vind je in dit uitgebreide artikel van Rankmath.com.

Conclusie

Rich snippets zijn een must voor iedereen die goed vindbaar wilt worden in Google en zijn CTR in de google resultaten wilt verhogen. Rich snippets verdien je door Schema markup aan je website toe te voegen. Dit gaat het makkelijkst via een WordPress plugin. Al heb jij geen WordPress, dan kun je aan je webdeveloper vragen of hij zelf schema toevoegt via een schema markup generator. Al kom je er niet uit, dan kunnen wij het ook voor jou doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven