Beste Gratis Chatbots

2 gratis chatbots

In 2023 is het erg gebruikelijk om een chatbot geïnstalleerd te hebben op jouw website. Zo kan jouw bedrijf voldoen aan de persoonlijke behoefte van de klant. In dit artikel bespreken we wat chatbots zijn en hoe je deze gratis kunt inzetten op jouw website.

Tip! Maak een website met de Jimdo Kortingscode

Was je opzoek naar de ChatGPT app van OpenAI? Klik op de link en probeer gratis de nieuwste ChatGPT technologie uit!

Update juli 2023: Ken je LYRO al? Dit is de eerste conversationele AI-chatbot voor kleine en middelgrote bedrijven!

Wat is een chatbot?

Een chatbot is een soort software die een menselijke conversatie simuleert. Dit zijn vaak geautomatiseerde antwoorden op verzoeken, zoals vragen naar het weer of vertellen welke films er draaien. Maar een chatbot wordt door sommigen ook gewoon gezien als een chatfunctie op een website, die vaak als pop up rechtsonder wordt weergegeven.

Er zijn veel verschillende soorten chatbots, maar er zijn twee hoofdcategorieën:

  • Chatbots waarmee je via een icoontje direct terecht komt bij een menselijke klantenservice medewerker. Dit zijn de meest gebruikelijke chatbots en dit is in principe gewoon een chatfunctie.
  • Chatbots dat bedrijven helpt om in contact te komen met hun klanten door geautomatiseerde antwoorden te geven op vragen van klanten. Deze soort chatbots zie je steeds meer.

De beste chatbots zijn een combinatie van beide. Dit houdt in dat de bot eerst een paar geautomatiseerde antwoorden en suggesties geeft voor help artikelen voordat hij een websitebezoeker uiteindelijk in contact brengt met een klantenservice medewerker of de eigenaar van de website. De 3 chatbots die we verderop in het artikel bespreken kunnen dit allemaal.

Waar moet een geautomatiseerde chatbot aan voldoen?

Een geautomatiseerde chatbot moet nuttig zijn. Dit betekent dat de chatbot een bestaand probleem moet oplossen waar klanten mee te maken hebben. Daarnaast moeten chatbot gesprekken menselijk aanvoelen. Dit houdt in dat de gesprekken vloeiend verlopen en dat zowel klant als chatbot elkaar begrijpen. Tot slot moet een geautomatiseerde chatbot gebruiksvriendelijk zijn. Een klant wil zich niet eerst aanmelden voor een dienst of een bepaalde software downloaden voordat zij hun vraag kunnen stellen. Een geautomatiseerde chatbot moet altijd gratis zijn voor de klant en moet ook geen advertenties bevatten.

Chaport vs. Collect.chat vs. Tidio

Vele ondernemers denken dat chatbots duur zijn of moeilijk te implementeren. Hieronder laten we je zien dat dit niet het geval hoeft te zijn. Wij vonden 3 gratis chatbot alternatieven. Deze chatbot software is heel makkelijk te koppelen aan jouw (WordPress) website of webshop door het toevoegen van 1 simpele code. De chatbot zelf maak je gemakkelijk op het bijbehorende chatbot platform. Hieronder vergelijken wij de gratis functies van chat builders Chaport, Collect.Chat en Tidio.

1. Chaport

Chaport is de beste gratis chatbot die er is. Dit komt namelijk omdat je in de gratis versie ongelimiteerde chats kunt houden op een ongelimiteerd aantal websites. Bovendien is er een app beschikbaar, waardoor de chaport chats van jouw website direct in de mobiele app binnen komen. Het enige wat je als nadeel kunt ervaren is dat de chat geschiedenis maar tot 30 dagen terug gaat. Je kunt dus geen chats opslaan. Ook kun je je chatbot niet met facebook koppelen en kun je weinig customizen. Hiervoor moet je de chaport bot upgraden.

Probeer Chaport gratis uit

Chaport chatbuilder dashboard

Chaport dashboard
Chaport heeft een heel overzichtelijk dashboard

2. Collect.Chat

Collect.chat is een gratis conversational chatbot waarmee je je website bezoeker op weg kunt helpen op je website. Met Collect.Chat wordt je chatbot onbeperkt vertoond aan bezoekers, en kun je 50 unieke responses per maand geven. Met de drag & drop functie kun je gemakkelijk je chatbot inrichten en kun je vragen stellen aan je bezoeker. Vervolgens kun je aan deze chatbot je Business WhatsApp hangen en de vragen via WhatsApp persoonlijk beantwoorden. Het liefst voor je natuurlijk interactieve gesprekken met je website bezoeker zonder WhatsApp. Dit is fijn, omdat je dan geautomatiseerde antwoorden kunt geven, maar de website bezoekers alsnog goed op de website zelf op weg helpt. Dit kan ook via de chat software, helaas kan dit alleen als je $24 per maand betaald. 

Probeer Collect.chat gratis uit

Collect.chat chatbuilder dashboard

Free Collect.Chat chatbot

3. Tidio

Tidio is een live chat plugin for WordPress, binnen 1 minuut kan je de chatbot installeren en via de Tidio app beantwoord je alle vragen.

Tidio heeft net als Collect.Chat ook een handige drag & drop builder chatbot. Het voordeel van Tidio is dat je ook direct vragen van je bezoekers gratis kunt beantwoorden in de chatbot. Een ander voordeel van Tidio is dat deze een eigen app heeft waardoor chatbot vragen direct op je mobiel binnen komen en je deze ook direct via de Tidio chatbot app kunt beantwoorden. Aan de Tidio app kun je ook je facebook messenger berichten koppelen. Zo houd je alle berichten van je bezoekers op één plek en beantwoord je je bezoekers ook allemaal vanuit één chat app. 

Tidio wordt gratis aan 100 unieke bezoekers per maand vertoond en deze 100 bezoekers kunnen onbeperkt chatten met jou chatbot. Wil je dat de chatbot aan meer dan 100 bezoekers wordt vertoond dan betaal je €32,5 per maand.

Probeer Tidio gratis uit

Tidio chatbuilder dashboard

Tidio chatbot

Conclusie

 Chaport is de duidelijke winnaar omdat, hierop ongelimiteerde chats kunnen worden verzonden en het een handige app heeft. Daana lijkt Tidio beter dan Collect.Chat. Maar what’s the catch?

Het verschil tussen Collect.Chat en Tidio zit in het feit dat de chatbot van Tidio maar aan 100 unieke bezoekers per maand wordt vertoond en deze verdwijnt daarna voor de rest van de maand. Collect.Chat blijft onbeperkt staan. Chat.Collect verdwijnt pas nadat deze 50 unieke responses per maand heeft gekregen. Als dit limiet wordt aangetikt verdwijnt de chatbot en deze wordt pas weer getoond aan het begin van de volgende maand.

Chatbots worden niet per se heel vaak gebruikt dus uiteindelijk kan het beter zijn om Collect.Chat te gebruiken om daar vervolgens jou business WhatsApp aan te koppelen. Helaas ben je dan heel het effect van een chatbot kwijt omdat je ze naar een andere omgeving lijdt. Tidio vinden wij een betere chatbot, het nadeel hiervan is is dat je bij de gratis versie snel de 100 bezoekers per maand zal aantikken en hierna dus alsnog moet betalen al wil je jou chatbot blijven laten tonen.

Chaport is volgens ons dus duidelijk de winnaar omdat je niet in WhatsApp verder hoeft te praten en omdat je i.p.v 100 bezoekers per maand, je chatbot aan een onbeperkt aantal bezoekers kunt laten tonen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven