Het kan zijn dat je nu erover nadenkt om een persoonlijke website te maken. Of misschien zelfs een webshop om bepaalde producten te verkopen. De eerste stap die je in beide gevallen moet nemen is het verkrijgen van een domein, maar hoe kun je dat nou het beste doen?
Domeinregistratie is een eenvoudige activiteit, aangezien het simpelweg het proces is van het hebben van controle over een naam (URL) in ruil voor een bepaald bedrag dat wordt betaald aan een hosting bedrijf of domein provider. Toch merken we dat veel mensen er moeite mee hebben. Dus hieronder vind je stap voor stap wat er allemaal bij domeinregistratie komt kijken.
In dit artikel zullen we proberen de meest relevante aspecten uit te leggen waar je rekening mee moet houden. Aangezien het goed registreren van een domein een belangrijke en noodzakelijke voorbereidende stap is bij het maken van jouw eigen website.
Inhoudsopgave
1) Kies het platform van waaruit je het domein gaat registreren
Voordat je van start gaat om een domein te registreren op een domeinprovider die op de eerste pagina in de Google-resultaten verschijnt, is het interessant om te kijken naar de aanbiedingen en opties die door verschillende bedrijven worden aangeboden. Ook moet een domein provider betrouwbaar zijn. Onze 2 favoriete domeinprovider zijn: YourHosting (.nl domeinnaam voor €1) en Transip meest betrouwbare domeinprovider in Nederland. Check zelf de huidige aanbiedingen van deze domeinproviders.
2) Controleer de beschikbaarheid
De tweede stap die genomen moet worden om een domein te registreren is het controleren van de beschikbaarheid. Het is een eenvoudige stap aangezien elke pagina die domeinregistratie aanbiedt je de optie zal geven om te controleren of die naam die je zo graag wilt voor jouw website vrij is voor je. Tools die hebben bij het kiezen van een domeinnaam zijn domeinnaamtool.nl voor .nl domeinnamen en instantdomainsearch.com voor .com domeinnamen.

3) Kies het type domein of existentie
Er zijn verschillende categorieën van domeinen met verschillende benaderingen en prijzen. Populaire domeinnamen zijn: .nl, .be, .com. In de regel geldt, al wil je alleen klanten bereiken in Nederland (en eventueel België) kies dan altijd voor een .nl domeinnaam.

4) Voeg de naam van de domein eigenaar toe
Bij het registreren van een domein, is het noodzakelijk om de persoonlijke gegevens van jezelf, of de persoon die de eigenaar van het domein zal zijn toe te voegen.
5) Selecteer de duur
Je moet het aantal jaren kiezen dat het domein geregistreerd zal worden. Domein providers bieden meestal lange termijn contracten van 1, 2 of 3 jaar die kunnen worden beëindigd wanneer de klant dat wil. In de regel geldt, hoe langer het termijncontract is waarvoor je het domein afsluit, hoe meer korting je krijgt.
6) Mogelijkheid om hosting toe te voegen
De pagina’s die je toelaten om een domein te kopen bieden meestal ook de mogelijkheid om hosting toe te voegen, wat de latere creatie van de website vergemakkelijkt. Een hosting is nodig om je website echt tot leven te wekken en staat los van een domeinnaam registratie. Je kunt bijvoorbeeld een domein los registreren zonder hosting en de hosting later bij een andere partij aanvragen. Hier is wel de nodige technisch kennis voor nodig. De gemakkelijkste en populaire optie is om je hosting te hebben bij het bedrijf waar jij ook je domeinnaam registreert.

7) Betaal het domein
Zodra je het domein en de toegevoegde pakketten die je wilt kopen hebt geselecteerd, hoef je alleen nog maar de factureringsgegevens toe te voegen. Deze zullen verschillend zijn als de aankoop wordt gedaan als een bedrijf of individueel. Betaling wordt meestal gedaan met iDeal of creditcard, hoewel er ook websites zijn die het mogelijk maken om het te doen met andere platforms zoals PayPal of bankoverschrijving. TIP: Gebruik de YourHosting kortingscode voor 10% korting op je hosting!